Mikenta i Albertslund er Danmarks ældste klub for Thaiboksning, og samtidig den mest vindende gennem tiderne. Den største succes har dog været, at klubben har kunnet holde unge mennesker væk fra gaden og ude af problemer.
Musikken fylder lokalet, mens både mænd og kvinder banker løs på sandsækkene. Sveden driver. Engang imellem afbryder instruktøren Brian Talarek musikken for at komme med instrukser til bokserne om hvilke serier af slag, de skal udføre. Det hele foregår i et gammelt lagerlokale på Roskildevej i Albertslund.
”Da vi startede med at træne, var det på Hyldagerskolen. Men efter en sparerunde hvor pedellerne røg, følte vores juniorer sig utrygge ved at gå til og fra træningen, når der ikke var nogen belysning rundt om skolen. Jeg kunne se, at de forsvandt fra holdene, og jeg tænkte, at det ikke kunne være rigtigt,” fortæller Brian Talarek, som var med til at starte klubben i 1989.
Løsningen blev at rykke ind i de nye lokaler på Roskildevej, hvor der har været træning siden 2010. Klubben er Danmarks ældste og mest vindende indenfor Thaiboksning – eller Muai Thai, som det også er kendt – men paletten er blevet udvidet med årene til også at omfatte kampformen Mixed Martial Arts, crossfit, yoga, zumba og dans for de mindste.
”Om lørdagen er er der ”træning” for de fem-seks årige som er meget fokuseret på leg, motorik og det sociale samvær, og hvor man ikke kæmper mod hinanden. I den modsatte grøft har vi et hold for 40 år og opefter, hvor mange af de Mikenta-folk, som var med fra start af, stadig kæmper,” fortæller Brian Talarek og forklarer videre, at yoga går rigtig godt i spænd med kampsport, da man arbejder med at styrke og strække kroppen, og samtidig beroliger sindet med vejrtrækningsøvelser og afslapninger.
En stor familie
Med andre ord er der noget for en hver smag, og et bredt udsnit af forskellige folk - dog med en overvægt af mænd. For dem som har lyst til at prøve sporten, er der mulighed for en gratis prøvetime.
”Hvis man har lyst til at være med, er det bare at møde op og sørge for at medbringe ens gode humør – ellers skal vi nok sørge for, at man kommer i godt humør. Det sociale herude fungerer rigtig godt, og folk føler sig meget velkomne. Folk hører om klubben via mund-til-mund, så det hele er en stor familie,” lyder det fra Brian Talarek.
Har man set MMA i fjernsynet, er man klar over, at det er en sport hvor der bliver gået til makronerne, men Brian Talarek forsikrer om, at man ikke skal frygte for blå øjne eller løse tænder, hvis man møder op i klubben.
”De fleste som træner her, træner for at komme i form, og ikke fordi de er interesserede i at deltage i kampe. Og hvis du er interesseret i at kæmpe, skal vi først vurdere, om du er klar. Kan du passe på dig selv, forsvare dig selv og er du i form? Hvis folk vil kæmpe, og vi ikke mener, at de er klar, får de det at vide. Omvendt holder vi også øje med om der nogen, som klarer sig godt til træning, for at finde ud af om de kunne være interesserede i at deltage i kampe,” forklarer Brian Talarek, som selv har været med ved to verdensmesterskaber.
I det hele taget er det ikke fordi, at skader fylder særligt meget blandt kæmperne.
”Det er ikke værre end fodbold eller håndbold. Hvis vi har nogle fightere, som er ude og spille fodbold en weekend, så er det som regel der, at de kommer til skade med anklen eller lignende.”
Vigtigere end pokaler
Mikenta har mellem 300 og 400 medlemmer, hvoraf en 20-25 stykker kæmper professionelt. Det betyder, at man kæmper med mindre beskyttelsesudstyr, men det betyder ikke, at man kan leve af sporten – alle kæmper for fornøjelsens skyld.
”Det tiltalende ved sporten er, at den er meget fysisk, og hvis du deltager i kampe er det også psykisk, da du skal tro meget på dig selv, når du er alene i ringen. Jeg hører fra mange herude, at de ville have ønsket, at de var startet med det her noget før, da det er den kampform, der tiltaler dem mest,” fortæller Brian Talarek, der selv startede med traditionel boksning i sin tid.
På trods af at nogle af de professionelle fightere i klubben er i verdenseliten, hvor man har kampe i udlandet, er det ikke medaljerne, der betyder mest for Brian Talarek.
”Vores største succes har været, at vi har kunnet få de unge væk fra gaden og givet dem noget indhold i deres liv. Folk kan have problemer i deres liv, og så kan de komme herind, og få udnyttet deres potentiale, og flere af dem ender med at blive dygtige fightere. Det betyder mere for mig end en pokal, som du får efter at have vundet én kamp. Men jeg havde nok set det på en anden måde, dengang jeg var tyve år,” lyder det fra Brian Talarek.